Aktualnosti

Obavijest o netočnim navodima u Jutarnjem listu

Obavještavamo zainteresiranu javnost da je Hrvatski institut za povijest 12. prosinca 2022. pismeno reagirao i tražio objavu ispravke netočnog navoda podataka iznesenih u razgovoru sa spisateljicom Jasminkom Domaš  “Zagreb je jedan od rijetkih, da ne kažem jedini grad u Europi koji nema muzej Holokausta” objavljenom u Jutarnjem listu br. 8737 od 11. prosinca 2022. na str. 46-47.

Donosimo dijelove iz zahtjeva za ispravkom netočnih podataka:

Neistine iznijete u Vašem listu mogu trajno štetiti ugledu Hrvatskog instituta za povijest, jer obmanjuju Vaše čitatelje i dovode pod znak pitanja cjelokupnu istraživačku djelatnost Hrvatskog instituta za povijest. Molimo Vas da objavite našu reakciju, budući da iznošenje ovakvih, najblaže rečeno, neprovjerenih podataka o radu Hrvatskog instituta za povijest svakako ide i na štetu novina čiji ste glavni urednik.

***

Ni u jednom objavljenom ili neobjavljenom radu povjesničari Hrvatskog instituta za povijest nisu i ne tvrde ono što gospođa Domaš podmeće kao “istraživanje” Hrvatskog instituta za povijest – da je u logoru Jasenovac život izgubilo 300, odnosno 6400 osoba. Štoviše, u svojim su radovima povjesničari Hrvatskog instituta za povijest najoštrije osudili svako manipuliranje brojevima žrtava. Hrvatski institut za povijest dugi niz godina surađuje s brojnim institucijama koje se bave istraživanjima Holokausta, a neki od djelatnika Instituta bili su i članovi Savjeta JUSP Jasenovac, članovi u Međunarodnoj radnoj skupini za održavanje sjećanja, edukaciju i istraživanje holokausta (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research), surađivali su s Memorijalnom centrom Mauthausen (KZ-Gedenkstätte Mauthausen) na projektu popisa žrtava s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine itd. Osim toga, nedavno je Hrvatski institut za povijest, uz Hrvatski državni arhiv, pozvan da bude potporna institucija osnivanju Nacionalnog ureda za Hrvatsku kod Europske istraživačke infrastrukture za Holokaust (EHRI-ERIC).”

Na žalost, bez obzira na zahtjev Hrvatskog instituta za povijest, Jutarnji list je iznova objavio predmetni sporni razgovor i u online izdanju u kasnim večernjim satima 12. prosinca 2022. i čekamo odgovor Jutarnjeg lista.