Aktualnosti

Potpisan Ugovor o suradnji u izdavanju Zbornika diplomatskih dokumenata MVEP-a, Hrvatskog instituta za povijest te Hrvatskog državnog arhiva

Slika Slika Slika

Danas (28.2.2024.) je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova potpisan Ugovor o suradnji u izdavanju Zbornika diplomatskih dokumenata MVEP-a, Hrvatskog instituta za povijest te Hrvatskog državnog arhiva. Ugovor su potpisali ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Miroslav Akmadža i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura. Potpisivanju su također nazočili savjetnik ministra dr. sc. Domagoj Knežević, načelnik Diplomatske akademije Karlo Kolesar te znanstvenici s Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić i dr. sc. Hrvoje Čapo.

Ovim Ugovorom stvara se pravni okvir za ostvarivanje suradnje na projektu pod nazivom “Dokumenti o vanjskoj politici Republike Hrvatske”, koji obuhvaća objavljivanje kronološkog po godinama ili tematskog niza Zbornika dokumenata o vanjskoj politici Republike Hrvatske od ustanovljenja samostalnih diplomatskih aktivnosti RH do Mirne reintegracije i potpune uspostave teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske 1998. godine.

Svakako to podrazumijeva sve one dokumente o vanjskoj politici Republike Hrvatske koji nisu klasificirani te imaju valjanu pravnu osnovu za objavljivanje sukladno odredbama zakona kojim se uređuje tajnost podataka.

Objavljivanje državnih dokumenata o vanjskoj politici uobičajena je historiografska i arhivistička praksa u svijetu, kojom se postiže i demokratska transparentnost državne politike, kao i rast međunarodnog ugleda Republike Hrvatske. Ciljevi objavljivanja dokumenata o vanjskoj politici RH su višestruki: primarni cilj je zadovoljiti potrebu znanstvene zajednice i ostale javnosti za proučavanjem međunarodnih odnosa i diplomatske povijesti Republike Hrvatske, dok se sekundarni ciljevi ostvaruju promišljanjem objavljivanja dokumenata prema tematskim područjima, a koji omogućavaju otvaranje interesnih područja prema daljnjim istraživanjima.