Aktualnosti

IZJAVA O ŠTETAMA U HRVATSKOM INSTITUTU ZA POVIJEST NAKON POTRESA U ZAGREBU 22. OŽUJKA 2020.

IZJAVA O ŠTETAMA U HRVATSKOM INSTITUTU ZA POVIJEST NAKON POTRESA U ZAGREBU 22. OŽUJKA 2020.

Veliki potres koji je zadesio Zagreb, nažalost nije zaobišao niti zgradu Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10, na Gornjem gradu.

Došlo je do oštećenja, mehanička otpornost i stabilnost konstruktivnih dijelova palače je narušena ali ne prijeti urušavanje. Oštećeni dijelovi zahtijevat će detaljniji pregled i konstruktivnu sanaciju, prvenstveno dijelovi zidane konstrukcije uz stubište u jugoistočnom dijelu zgrade. Preliminarnim pregledom ovlaštenog statičara utvrđeno je da je došlo do pojave karakterističnih oštećenja od potresa; kosih pukotina po nosivim zidovima i u zonama otvora, pukotina na spoju nosivih i poprečnih zidova te na spoju zidova i stropnih konstrukcija. Najveća oštećenja vidljiva su na obodnim zidovima stubišta. Sama konstrukcija stubišta (masivna kamena gazišta oslonjena na zid i rubnu tetivu (betonska ili čelična obložena žbukom) nije znatnije oštećena. Najznačajniji prostor palače (Zlatna dvorana) ima vidljiva oštećenja po zidovima, što je s obzirom na velike dimenzije prostora (~10×15 m) i očekivano, ali sva oštećenja nije moguće uočiti zbog bogatih dekoracija, te će biti potrebno skinuti slike sa zidova da se oštećenja mogu detaljno pregledati.

Same reprezentativne dvorane biti će potrebno stručno pregledati od strane restauratorskog zavoda kako bi se točno mogle odrediti štete na zaštićenom kulturnom dobru odnosno umjetninama koje su od neprocjenjive vrijednosti.

Unatoč navedenim velikim oštećenjima palače, preliminiarnim pregledom ovlaštenog statičara zaključeno je da se prostor načelno smije koristiti uz preporuku da se čim prije ukloni rasuti materijal od urušavanja nad stropom Zlatne dvorane i sanira nestabilni dimnjak.

U skladu s tom preporukom Hrvatski institut za povijest i njene službe nastavljaju svoj rad, iako u smanjenom obujmu zbog epidemije koronavirusa.

Zahvaljujemo svim kolegama, suradnicima i prijateljima Hrvatskog instituta za povijest na ukazanoj brizi i podršci usred svih ovih nedaća koje su snašle sve nas.

Untitled4Untitled3Untitled2Untitled