Aktualnosti

Javno predavanje “Godina 1968. u Poljskoj”

Hrvatski institut za povijest i projekt COURAGE imaju čast pozvati Vas na predavanje dr. sc. Mateusza Sokulskog

„Godina 1968. u Poljskoj“
7. svibnja 2018. u 12h
Hrvatski institut za povijest, Opatička 10, Zagreb

1968 u Poljskoj_pozivnica

Nakon što je 2016. održao sjajno predavanje na temu “Fenomen demokratske opozicije u srednjoj i istočnoj Europi u 1970-im i 1980-im godinama” Hrvatski institut za povijest opet će ugostiti poljskoga povjesničara dr. sc. Mateusza Sokulskog. Ovog puta dr. Sokulski govorit će na temu „Godina 1968. u Poljskoj“.

U predavanju bit će riječi o događajima 1968. godine u Poljskoj u kontekstu međunarodnih zbivanja kao i unutarnjih prilika. Godina 1968. obilježena je najvećim brojem društvenih protesta u Poljskoj poslije Drugoga svjetskog rata sve do 1980. godine. Dr. sc. Sokulski će ukazati na najvažnije fenomene društveno-političkih zbivanja poput krize Gomulkine vlasti u Poljskoj, partijskih sporenja unutar Poljske ujedinjene radničke partije te međunarodnih prilika vezanih prije svega uz pojavu Praškog proljeća i straha od mogućeg “importa revolucije”. Glavni fokus predavanja bit će usredotočen na prikaz društvenih zbivanja prvenstveno na izražavanje nezadovoljstva mlade generacije, antisemitsku kampanju i njezine posljedice te na prikaz formiranja grupacije, koja je u narednom desetljeću predvodila demokratsku opoziciju u Poljskoj. Dr. Sokulski prenijet će nam najnovija dostignuća poljske historiografije o događajima s kraja 60. godina 20. stoljeća u Poljskoj na kojoj se temelji i njegovo izlaganje.

Dr. sc. Mateusz Sokulski, adjunkt na Katedri za najnoviju povijest nakon 1945. na Institutu povijesti na Šleskom Sveučilištu u Katowicama. Doktorirao je na temu jugoslavensko-poljski odnosi 1970. – 1980. Bavi se pitanjem povijesti Srednjoistočne Europe, prije svega povijesti diplomacije i disidentima. Autor je desetak članaka, sudionik mnogih konferencija. Suradnik Instituta Nacionalnog sjećanja na projektima „Dokumenti za poljsko-sovjetske odnose“ i „Demokratska opozicija i društveni otpor komunizmu u Poljskoj 1976. – 1989.“ Provodio je istraživanja u Beogradu, Zagrebu, Moskvi i Varšavi.