Aktualnosti

Newsletter studeni 2015

Screenshot from 2015-11-10 11:38:58

Uvodna riječ

Poštovani,

Pred Vama je novo izdanje Newslettera HIP-a, kroz koji Vam pokušavamo približiti naše aktivnosti tijekom proteklih mjeseci.  Sukladno našem Strateškom planu 2013.-2018, tijekom ljeta i jeseni nastavili smo s radom i aktivnostima o kojima Vas informiramo u ovom novom izdanju našeg Newslettera.

Događanja i novosti

Međunarodna suradnja –  Kao rezultat ugovora o suradnji potpisanih u prvoj polovici ove sa Sveučilištem u Mostaru i Centrom za humanističke znanosti Mađarske akademije uspjeli smo proširiti našu istraživačku i izdavačku djelatnost. Tako smo sa Sveučilištem u Mostaru pokrenuli novi historiografski časopis Hercegovina, a u suradnji s Mađarskom akademijom prijavili smo istraživački projekt na Obzor 2020 natječaju.

Projekti HRZZ-a – Nakon prve godine provođenja projekata financiranih od HRZZ-a, naši projekti Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj i Hrvatska u 20. stoljeću: Modernizacija u uvjetima pluralizma i monizma pozitivno su ocjenjeni. U sklopu novog projekta Od prašuma do oranica već je u listopadu uspješno organiziran znanstveni skup „Slavonske šume kroz povijest“.

Horizon 2020 – S ponosom javljamo da je projektni prijedlog Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries u sklopu natječaja Horizon 2020: Reflective societies, koji smo prijavili kao partner s kolegama s Centra za humanistička istraživanja Mađarske akademije pozitivno ocjenjen. Početak projekta očekuje se u siječnju 2016.

Znanstveni i stručni skupovi

Istraživanje povijesti školstva – 16. studenog 2015. u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom, a u sklopu projekta Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj organiziramo doktorandsku radionicu „Istraživanje povijesti školstva: građa i metodologija“.

1945. Na razmeđu dvaju totalitarizama – s ciljem obilježavanja 70te godišnjice kraja II. svjetskog rata Institut će 2. prosinca organizirati jednodnevni znanstveni skup.

Being a Pupil – krajem 2016. ili početkom 2017. sklopu  projekta Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj organiziramo međunarodni znanstveni skup „Being a Pupil. School System of the 18th and 19th Century from a Pupil’s Perspective“.

 

Nova izdanja

Naša najnovija izdanja možete vidjeti na našim web stranicama. Izdvajamo:capo

  • Martina Grahek, Bleiburg i križni put 1945. (drugo dopunjeno izdanje), Zagreb, 2015.
  • Nada Kisić Kolanović, Ivo Politeo. Povijest, intelektualci, odvjestništvo, Zagreb, 2015.
  • Ivana Horbec, Zdravlje naroda – Bogatstvo države, Zagreb, 2015.
  • Hrvoje Čapo, Kraljevina Čuvara, Zagreb, 2015.
  • Milivoj Mostovac, Krhotine sjećanja iz Domovine i izbjeglištva (ur. Jure Krišto), Zagreb, 2015.
  • Korespondencija Andrije Torkvata i Ignjata Brlića. sv. 1 (ur. M. Artuković, V. Švoger, M. Orban Kljaić), Slavonski Brod 2015.
  • Rijeka Sava u povijesti (ur. Branko Ostajmer), Slavonski Brod, 2015.
  • Memoari baruna Franje Trencka (ur. Alexander Buczynsky), Slavonski Brod 2015.
  • Mijat Stojanović, Sgode i nesgode moga života (ur. D. Župan, S. Andrić, D. Matanović), Slavonski Brod, 2015.

 

Najave

Interliber 2015 posjetite nas na ovogodišnjem sajmu knjiga na Zagrebačkom velesajmu u Paviljonu 6.

Dan otvorenih vrata  26. studenog 2015. posjetite nas! Predstavljamo nova izdanja i projekte.