Aktualnosti

Newsletter – travanj 2015.

Screenshot from 2015-03-25 11:11:06

Preuzmi PDF

Uvodna riječ
Poštovani,
Pred Vama je treće izdanje Newslettera HIP-a, kroz koji Vam pokušavamo približiti naše aktivnosti tijekom protekla četiri mjeseca.
Sukladno našem Strateškom planu 2013.-2018, tijekom zime nastavili smo s radom i aktivnostima o kojima Vas informiramo u ovom novom izdanju našeg Newslettera.

Događanja i novosti
Novi ugovori o međunarodnoj suradnji –  Početkom 2015. godine Institut je potpisao ugovor o znanstvenoj suradnji s Povijesnim institutom Frankoi Mađarske Akademije u Rimu s ciljem intenziviranja istraživanja zajedničke prošlosti Hrvatske i Mađarske poglavito na arhivskoj građi Vatikanskih arhiva. Potpisan je i ugovor sa Sveučilištem u Mostaru s kojim je dogovoreno zajedničko objavljivanje novog znanstvenog časopisa Hercegovina.

Projekti HRZZ-a – Na zadnjem natječaju Hrvatske zaklade za znanost naši istraživači prijavili su tri projektna prijedloga: Gradovi hrvatskog srednjovjekovlja: urbani prostor i urbano društvo (URBES), Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918. i Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Sva tri projekta pozitivno su ocjenjena i odobreno im je četverogodišnje financiranje! Čestitke voditeljima projektnih timova.

HERA & Horizon 2020 – Najavljujemo da naši istraživači planiraju prijaviti čak 5 projektnih prijedloga na natječaje HERA i Obzor 2020. U sklopu HERA-e to su: Inclusive communal histories u suradnji s kolegama iz Finske,Švedske, Estonije, Portugala i Irske, DIY: Subcultural agency and archive in European popular culture u suradnji s kolegama iz Velike Britanije, Švedske i Portugala, te projekt Traditionalism and innovations u suradnji s kolega iz Velike Britanije, Slovenije i Italije. U sklopu natječajnog poziva Obzor 2020 sudjelujemo u prijavi sljedećih projekata: Borderline local heroes: Mith, history and cultural heritage on the boundary between Christianity and Islam (16th – 19th century) u suradnji s kolegama iz Italije, Španjolske, Francuske i Turske, te Heritagisation of cultural opposition int he former socialist countries u suradnji s kolegama iz Poljske.

RCH u Scopusu – S ponosom objavljujemo da je od 2015. naš časopis koji izlazi na engleskom i drugim stranim jezicima Review of Croatian History indeksiran u bibliografskoj bazi Scopus.

Znanstveni i stručni skupovi
Segregation and Integration of Hospitals – 10.-11. travnja 2015. u suradnji s International Network for the History of Hospitals i Oxford Brookes University organiziramo u Dubrovniku veliki međunarodni skup „Segregation and Integration in the History of the Hospital“
Slavonske šume kroz povijest –. Ovo je četvrti u nizu godišnjih simpozija koji smo nazvali„ Brodski povjesničarski susreti / Symposia Brodensia historica“ te drugi skup koji organizira naša Podružnica vezano uz temu povijesti okoliša (eko-historije). Skup će se održati 1.-2. listopada u Slavonskom Brodu.
Godina 1995. u suvremenoj hrvatskoj povijesti – ove godine se navršava i 20ta obljetnica okončanja Domovinskog rata stoga Institut 9. listopada organizira znanstveni skup s ciljem valorizacije tog razdoblja u historiografiji.
1945. Na razmeđu dvaju totalitarizama – s ciljem obilježavanja 70te godišnjice kraja II. svjetskog rata Institut će 2. prosinca organizirati jednodnevni znanstveni skup.

Nova izdanja
Naša najnovija izdanja možete vidjeti na našim web stranicama. Izdvajamo:
•    Our Daily Crime. Collection of Studies, Zagreb, 2014.
•    Towns and Cities oft he Croatian Middle Ages, Zagreb, 2014

Najave
Dan otvorenih vrata  – 28. travnja 2015. posjetite nas! Predstavljamo nova izdanja i projekte.