Aktualnosti

Newsletter – studeni 2014.

Screenshot from 2014-11-12 15:23:08

Download PDF

Uvodna riječ

Poštovani,

Pred Vama je drugo izdanje Newslettera HIP-a, kroz koji Vam pokušavamo približiti naše aktivnosti tijekom protekla četiri mjeseca.

Iako tijekom ljetnih mjeseci nema puno aktivnosti naš Institut, kao najveći javni istraživački institut u području humanističkih znanosti u Republici Hrvatskoj, nije mirovao. Sukladno našem Strateškom planu 2013.-2018, tijekom ljeta i rane jeseni nastavili smo s radom i aktivnostima o kojima Vas informiramo u ovom drugom izdanju našeg Newslettera.

Događanja i novosti

Održan prvi sastanak Međunarodnog savjeta HIP-a –  Krajem srpnja 2014. u Zlatnoj dvorani održan je prvi sastanak Međunarodnog savjeta Hrvatskog Instituta za povijest čiji su članovi dr. Ulf Brunbauer (IOS, Regensburg), dr. Balas Trencseny (CEU, Budimpešta) i dr. Donal Cooper (Jesus College, Cambridge). Članovi Međunarodnog savjeta sagledali su rad Instituta i dali korisne preporuke glede poboljšanja međunarodne suradnje.

Projekti HRZZ-a – Na zadnjem natječaju Hrvatske zaklade za znanost naši istraživači prijavili su tri projektna prijedloga: Gradovi hrvatskog srednjovjekovlja: urbani prostor i urbano društvo (URBES), Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918. i Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Držite nam palčeve!!!

Istraživačke stipendije – na nedavno okončanom natječaju „Istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada“ prijavili smo dva projektna prijedloga: Društvena i kulturna stratigrafija srednjovjekovne Slavonije – primjer grebenskog vlastelinstva i POVIK: Potpora jačanju inovativnog i poduzetničkog kapaciteta mladih povjesničara

PP u Scopusu – S ponosom objavljujemo da je od 2014. naš časopis koji tematski pokriva razdoblje starije povijesti Povijesni prilozi indeksiran u bibliografskoj bazi Scopus. Tako su nam naša dva najstarija časopisa uvrštena u ovu prestižnu bazu

Znanstveni i stručni skupovi

1914. prva godina rata – 14.-17. listopada 2014. Institut je u suradnji s Maticom hrvatskom, Austrijskim kulturnim forumom i Institutom Balassi – Mađarski institut u Zagrebu organizirao veliki znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Na ovom značajnom skupu, pod pokroviteljstvom predsjednika RH,  sudjelovalo je više od 50 izlagača. Snimku cijelog skupa možete vidjeti na našem YouTube kanalu. U sklopu skupa u suradnji s učenicima 18. gimnazije i Austrijskim kulturnim forumom održana je i prva izložba u našem Institutu „Prvi svjetski rat – Tragovi u mojoj okolini“.

Franz Vaniček – 23.-24. listopada 2014. u suradnji s Gradskom knjižnicom Slavonski Brod naša Podružnica organizirala je veliki znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Franz Vaniček i vojnokrajiška historiografija“ na kojem je s izlaganjima sudjelovalo 25 istraživača.

Nova izdanja

Naša najnovija izdanja možete vidjeti na našim web stranicama. Izdvajamo:

  • Historiografija / povijest u suvremenom društvu. Zbornik radova, Zagreb, 2014.

Najave

Interliber 2014. 11-16. studenog 2014. na Zagrebačkom velesajmu sudjelujemo na 37. Interliberu. Posjetite nas u paviljonu 6 (štand 12e).

Dan otvorenih vrata  17. studenog 2014. posjetite nas! Predstavljamo nova izdanja i projekte.

Segregation and Integration of Hospitals – 10.-11. travnja 2015. u suradnji s International Network for the History of Hospitals i Oxford Brookes University organiziramo u Dubrovniku veliki međunarodni skup „Segregation and Integration in the History of the Hospital