Aktualnosti

Odgovor ravnatelja Hrvatskog instituta za povijest na napise iz Jutarnjeg lista 28. veljače 2023.

akmadza-miroslav2

Ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest demantira Jutarnji list i Domovinski pokret: Hasanbegović nije bio domaćin srpskim povjesničarima

Jutarnji list je objavio tekst o gostovanju dvojice srpskih povjesničara u Zagrebu predstavivši ih kao prvake povijesnog revizionizma koji otvoreno zagovaraju rehabilitaciju četničkog pokreta.

“U prostorijama Hrvatskog instituta za povijest održano je životopisno i pitoreskno predavanje o knjizi “Bosanska golgota četnika 1945. godine”, koje su održala dvojica poznatih srbijanskih prvaka povijesnog revizionizma, autori rada, dr. Bojan Dimitrijević i dr. Nemanja Dević iz beogradskog Instituta za suvremenu historiju.

  Pročitajte više na portalu Teleskop.hr

U prostorijama Hrvatskog instituta za povijest održano je živopisnog i pitoreskno predavanje o knjizi “Bosanska golgota četnika 1945. godine”, koje su održala dvojica poznatih srbijanskih prvaka povijesnog revizionizma, autori rada, dr. Bojan Dimitrijević i dr. Nemanja Dević iz beogradskog Instituta za suvremenu historiju. Dvojica srbijanskih žovijalanih povjesničara, rado primljenih u Zagrebu, govore o “golgoti” četnika, uopće ne spominjući njihove zločine koje su počinili tijekom rata ni o njihovih suradnji s Nijemcima i Talijanima, pa i ustašama, a sve se svodilo na to da su ih “zli partizani” ometali u povlačenju prema Austriji.

Dvojicu srbijanskih povjesničara ugostili su nekadašnji ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović, čija je jedina povijesno- politička agenda bila ukloniti Trg maršala Tita u Zagrebu te povjesničar Vladimir Geiger, kao moderator. Skup se mogao nazvati “balkanski revizionisti na okupu”.

Dvojica srbijanskih povjesničara govorili su o patnjama koje su četničke snage Draže Mihailovića, odnosno kako su ih oni nazivali “Jugoslavenska vojska u otadžbini” (JVuO), prolazili zadnjih dana Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Ne govore o njihovoj suradnji s nacistima, ali je razumljivo jer Dimitrijević “kolaboraciju ne smatra zločinom”!? , piše Jutarnji list. Zanimljivo je da se i Domovinski pokret ogradio od gostovanja dvojice srpskih povjesničara i „domaćinstva” Zlatka Hasanbegovića.

O gostovanju dvojice srpskih povjesničara razgovarali smo sa Miroslavom Akmadžom, ravnateljem Hrvatskog instituta za povijest.

Kako je došlo do gostovanja dvojice srpskih povjesničara?

Riječ je o uobičajenoj suradnju u sklopu znanstvenog projekta kojeg vodi doktor Vladimir Geiger. Projekt se zove “Rat, žrtve i granice sloboda”. To je uobičajena suradnja sa svim znanstvenicima na ovim prostorima što se tiče povijesti druge polovice Dvadesetog stoljeća. Takvu suradnju redovito imamo sa Slovencima, oni dolaze kod nas, drže predavanja, mi demo kod njih, iznosimo rezultate istraživanja. Jednako tako smo mi išli u Beograd, gdje smo izlagali svoja istraživanja. Na primjer, ja sam usred Beograda govorio o Stepincu, kolege su govorile o Bleiburgu i Križnom put, i nitko oko toga nije pravio probleme. Bez obzira na to što se to njima nije sviđala, mi smo govorili o tim temama. Tako i ovdje, oni izlažu svoje teme. Mi se možemo s njima slagati ili ne, ali mi moramo raspravljati. Ne možemo o našoj zajedničkoj prošlosti raspravljati s Kanađanima ili Šveđanima. Moramo raspravljati sa Srbima, Slovencima, muslimanima i ostalima. To je sastavni dio znanstvene suradnje. Hrvatski institut za povijest nikada nije provodio cenzuru u smislu da mi raspravljamo bilo o bilo kojoj temi sviđale se one nekome ili ne. Tako je bilo do sada i tako ćemo nastaviti i dalje. Dok sam ja ravnatelj, neće biti cenzure znanstvene rasprave o bilo kojoj temi.