Aktualnosti

Ponedjeljak, 22. studenoga 2021. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: Pad Beograda 1521. godine i njegove posljedice za hrvatski povijesni prostor

U ponedjeljak, 22. studenoga 2021. s početkom u 9 sati u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Pad Beograda 1521. godine i njegove posljedice za hrvatski povijesni prostor.
Izlagat će povjesničari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Austrije, a skup će pohoditi i beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, koji će predslaviti svetu misu u sveučilišnoj kapeli na početku skupa.
Znanstveni skup zajednički organiziraju Beogradska nadbiskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište i Hrvatski institut za povijest. Događaj povodom čije se 500. obljetnice skup organizira, opsada i pad Beograda pod vlast Osmanskog Carstva 1521. godine, jedna je od prekretnica u povijesti zemalja srednje i jugoistočne Europe, jer je njime probijena linija obrane Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, a osmanskoj vojsci otvoren put prema Budimpešti i Beču. Događaji koji su uslijedili definirali su povijest hrvatskih zemalja tijekom sljedećih nekoliko stoljeća.

Izlagači će govoriti o uzrocima neuspješne obrane Beograda, poput političkog i diplomatskog stanja u tadašnjoj kršćanskoj Europi, te o osmanskoj strategiji. Posebna pažnja posvetit će se percepciji pada Beograda u tadašnjem kršćanskom i osmanskom društvu, te posljedicama tog događaja i načinu kako su se hrvatske zemlje, a i Ugarsko-Hrvatsko Kraljevstvo u cjelini, nastojali prilagoditi novonastaloj situaciji. Znanstveni skup će se prenositi uživo na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Knjižica sažetaka dostupna je na poveznici.

Izvor: HKS