Aktualnosti

Predstavljen Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa Hum i Hercegovina kroz povijest

ZAGREB, 23. siječnja 2012. – Zbornika radova međunarodnoga znanstvenog skupa “Hum i Hercegovina kroz povijest”, koji je održan u Mostaru 2009. predstavljen je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.
O zborniku su govorili profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić, recenzentica zbornika Mirjana Matijević Sokol i urednik Ivica Lučić.
Raspudić je napomenuo kako zbornik pokazuje što je bila Humska zemlja u prošlosti te što je Hercegovina danas. Na međunarodnom skupu u Mostaru sudjelovalo je 60 znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te okolnih zemalja, rekao je dodavši kako je u dvije knjige zbornika uvršteno 46 autorskih priloga na 1600 stranica.
Ocijenio je kako su radovi interdisciplinarnoga karaktera te dodao da su na skupu, osim povjesničara, nastupili i povjesničari umjetnosti, arheolozi te filolozi.
Matijević Sokol je istaknula kako je u prvom svesku na 866 stranica objavljeno 28 priloga te dodala da su uvodne tekstove napisali Ivica Lučić i Nino Raspudić.
Podsjetila je kako su u prvom svesku između ostalih objavljeni radovi Anđelka Mijatovića, Marinka Tomasovića, fra Hrvatina Gabrijela Jurišića i Roberta Jolića te dodala kako su u drugom svesku uz ine i radovi Domagoja Vidovića, Ivice Šarca i Tomislava Jonjića.
Napomenula je da je zbornik zaključen završnim riječima Ivice Lučića te ocijenila kako se radi o zaokruženu djelu o Humu i Hercegovini, koje udara temelje budućega istraživanja.

Izvor: Hina