Aktualnosti

Predstavljena knjiga dr. Jakše Raguža: Ohrabri se, narode moj!

Zagreb – Knjiga dr. Jakše Raguža “Ohrabri se, narode moj” o djelovanju dubrovačkog biskupa Želimira Puljića predstavljena je 5. prosinca u zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest. Knjiga u izdanju Dubrovačke biskupije, Hrvatskog instituta za povijest  i izdavačke kuće Meridijani posvećena je djelovanju biskupa Puljića u razdoblju pada komunizma i Domovinskog rata (1990. – 1993.).
Predstavljanju su nazočili zadarski nadbiskup Želimir Puljić, ravnateljica HPI dr. Jasna Turkalj, zamjenik generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije vlč. Fabijan Svalina te uime dubrovačkog biskupa Mate Uzinića generalni tajnik dr. don Petar Palić. Dr. Turkalj u pozdravu je istaknula kako je to knjiga koja svjedoči o teškim i burnim vremenima stvaranja hrvatske države i velikosrpske agresije. Knjiga koja prati četiri godine djelovanja dubrovačkog biskupa ujedno je svjedočenje u ulozi Katoličke Crkve na krajnjem jugu Hrvatske, a doprinosi i razumijevanju ratnih zbivanja te predstavlja vrijedan prilog za istraživanje različitih aspekata povjesnice Domovinskog rata.
Vlč. Palić istaknuo je da sve napisano u knjizi nije tek puko prepričavanje događaja, svjedočanstvo pisano drugih o nekome, već su to proživljeni trenuci čovjeka, biskupa, građanina grada koji svoju slobodu ne prodaje ni za što. Svjedočanstvo je to o pastiru koji je nadajući se unatoč svakoj nadi ustrajao sa svojim narodom, što je mnogima otvorilo horizonte budućnosti i iznova vraćalo snagu i napaćenom puku i hrabrim braniteljima, rekao je Palić te ravnateljici Turkalj i autoru knjige Jakši Ragužu Dubrovačke biskupije u znak zahvale uručio srebrni medaljon s likom sv. Vlaha.
Predstavljač knjige prof. Ive Livljanić, prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, istaknuo je kako treba odati priznanje mladom znanstveniku Ragužu što je uložio toliko truda i vremena da se otrgne zaboravu stotine dokumenata, različitih apela, pisama, govora, propovijedi, intervjua mons. Puljića koje je “izvukao” iz osobnog biskupova arhiva, te iz onoga biskupije, kao i različitih župnih ureda, potom iz Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku, Islamske zajednice, kao i različitih glasila, pa sve do Hrvatskoga državnog arhiva.
Zahvaljujući toj knjizi čitatelj otkriva svu tragičnost bezumnoga rata koji su na tom području Hrvatske proveli srpski i crnogorski osvajači, a sve u cilju ostvarenja bolesnih mitskih ideja o stvaranju Velike Srbije, što biskup na jednom mjestu uspoređuje s nacističkim osvajanjima Adolfa Hitlera. To je knjiga o duhovnom vođi, katoličkom biskupu, o pastiru, parafrazirajući onu blaženoga Stepinca, koji nije mogao “šutjeti dok vukovi navaljuju” ili kako reče sam mons. Puljić u razgovoru za jedne novine “pred zločinima ne smijemo šutjeti”, rekao je Livljanić te se osvrnuo na strukturu knjige koju je autor podijelio prema godišnjim dobima “Jesen komunizma”, “Proljeće novih sloboda”, “Zima agresije” i “Ljeto slobode”. Na kraju je podsjetio kako mons. Puljić prati s jednakom zebnjom i brigom i ratna zbivanja u susjednoj Bosni i Hercegovini, kako mu je uvijek bila i ostala u srcu.
Recenzent knjige dr. Jure Krišto podsjetio je kako, premda to nije prvi pokušaj osvjetljavanja djelovanja jednoga biskupa u doba hrvatskoga obrambenog rata i položaja njegove biskupije u ratu, to je zasigurno prvi povijesni osvrt na Dubrovačku biskupiju u Domovinskom ratu i na njezina biskupa Želimira Puljića. Biskup je zasigurno u središtu autorova zanimanja, ali se kroz njegovo djelovanje duhovnoga pastira zrcali sve ono što se događalo u Dubrovačkoj biskupiji u tom razdoblju. Iznošenjem na svjetlo dana nekih do sada nepoznatih dokumenata, autor nadilazi lokalnu razinu i njegov tekst postaje zanimljiv na općehrvatskoj razini. U djelu su izneseni razni biskupski akti, propovijedi, pisma, apeli, osobna svjedočanstva, ali i novinski i radijski intervjui, što pomaže ne samo portretiranju biskupa jedne rubne biskupije, nego i sagledavanju društvenih previranja s početka devedesetih godina 20. stoljeća u ovom dijelu svijeta. U tom smislu to će djelo biti bitno za izradbu povjesnice Katoličke Crkve u Hrvata u razdoblju pada komunizma, Domovinskoga rata i nastanaka neovisne hrvatske države. Na kraju odlazak mons. Puljića iz Dubrovnika u Zadar na službu nadbiskupa prikladna je prilika za oslikavanje njegova djelovanja u tim teškim i prijelomnim vremenima ne samo za Dubrovačku Crkvu, nego i za Hrvatsku. Stoga, s obzirom na sve navedeno, djelo “Ohrabri se, narode moj!” osebujno je djelo koje će ostaviti traga u hrvatskoj historiografiji, rekao je dr. Krišto.
Autor knjige dr. Jakša Raguž zahvalio je svima koji su dali potporu u prikupljanju materijala, te samom radu na knjizi. Nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je, pak, kako je privilegij i čast naći se u zlatnoj dvorani koja je puna povijesti. Izrekao je zahvalu priređivaču knjige predstavljačima, kao i svima okupljenima. U glazbenom dijelu sudjelovala je Klapa “Janjevo”, a voditelj programa bio je Zvonimir Ančić.

Izvor: IKA