Aktualnosti

Uputa MZO glede koronavirusa i radnih obveza

Uputa MZO od 13. ožujka 2020.

Nastavno na odluku Vlade Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da se obustavlja nastava od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine  u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima u Republici Hrvatskoj na razdoblje od dva tjedna, a vezano uz koju zaprimamo i upite pojedinih ustanova u sustavu znanosti o tome hoće li se za iste izraditi kakva posebna uputa o radu vezano uz ovu novonastalu situaciju, ovim putem vam dostavljamo nekoliko dodatnih informacija.

Iako se navedena odluka specifično odnosi na ustanove u sustavu obrazovanja, smatramo potrebnim pojasniti kako se ista odnosi samo na obustavu nastavnih djelatnosti, odnosno održavanja nastave učenicima i studentima. Drugim riječima, nastavnici te stručno, administrativno i tehničko osoblje ustanova u sustavu obrazovanja imaju obvezu i dalje redovno dolaziti na posao i obavljati svoje redovne aktivnosti.

Nastavno na gore rečeno, naglašavamo kako ne postoje ograničenje i/ili zabrana rada ustanova u sustavu znanosti, te kako svi zaposlenici ovih ustanova, dakle znanstvenici, stručno, administrativno i tehničko osoblje javnih znanstvenih instituta i drugih ustanova također imaju obvezu redovno dolaziti na posao i obavljati svoje redovne aktivnosti. Pritom je, kao i inače kada nije riječ o situaciji s kojom se trenutno susrećemo vezano uz proglašenu epidemiju u Republici Hrvatskoj, odgovornost čelnika da na optimalan način organizira rad i djelovanje svoje ustanove.

Navedeno vrijedi sve dok Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ne izda kakve drugačije upute, te vas stoga molimo da se istoga i pridržavate. Također vas molimo da se pridržavate svih uputa te vodite brigu o svim uvjetima koje trebate ispuniti u svrhu osiguravanja optimalnih uvjeta za rad u ovoj situaciji. Odluke i preporuke o navedenom donosi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u svojim priopćenjima koja objavljuje na mrežnim stranicama https://civilna-zastita.gov.hr/ , a sve relevantne obavijesti u sustavu obrazovanja i znanosti možete pročitati na https://mzo.gov.hr/vijesti/koronavirus-vazne-informacije-3583/3583.

Uprava za znanost i tehnologiju / Directorate for Science and Technology

Sektor za znanstveni sustav i tehnološki razvoj / Sector for Science System and Technological Development

Donje Svetice 38  |  Zagreb 10 000

https://mzo.gov.hr

 

https://eu2020.hr/