Aktualnosti

Započela nužna sanacija krovišta i dijela radnih prostora Hrvatskog instituta za povijest

Obaviještavamo sve zainteresirane da su radovi nužne sanacije krovišta i dijela radnih prostora Hrvatskog instituta za povijest (Palača bogoštovlja i nastave, zaštićeno kulturno dobro Z-192) u Opatičkoj ulici 10 započeli u ponedjeljak 29. lipnja 2020. Radovi obuhvaćaju sanaciju krovišta i dijela južnog krila (sobe 39 i 40), a tijekom srpnja sanirat će se sobe u sjevernom krilu (26, 27 i 28) te vijenac zabata na istočnom pročelju (ulaz s Radićeve ulice). Kraj sanacijskih radova predviđa se početkom kolovoza, no moguća su i manja odstupanja od predviđenog hodograma.
Zbog hitnosti nužne sanacije Hrvatski institut za povijest obratio se nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te Ministarstvu kulture Republike Hrvatske 1. lipnja 2020. s molbom da financijski pomognu potrebnu sanaciju Palače u u Opatičkoj 10. Nažalost, do danas nije zaprimljen nikakav službeni odgovor. Nakon što smo 3. lipnja 2020. dobili rješenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode prema kojemu se preporučaju mjere zašite kulturnog dobra, svjesni postojeće situacije, odlučili smo uputiti javni poziv za donacijama kako bi se prikupila sredstva potrebna za nužnu sanaciju Palače Hrvatskog instituta za povijest.
Do sada se je na poziv odazvalo tek nekoliko privatnih osoba čije će novčane donacije pomoći ne samo u nužnoj sanaciji nego i za planiranje cjelovite obnove Palače. Između tih nekoliko donacija, presudna za osiguranje početka radova na nužnoj sanaciji bila je donacija gospodina Marka Franovića (Sydney, Australija), kojemu i ovim putem srdačno zahvaljujemo.
U tom smislu, najavljujemo da je putem prijateljske i stručne suradnje s Hrvatskim restauratorskim zavodom za mjesec rujan 2020. dogovorena i planirana nužna sanacija reprezentativnih prostora Hrvatskog instituta za povijest. Radi se o sanaciji fresko-slika na sjevernom i južnom stubištu, u Pompejanskoj dvorani te sanaciji zidnih oslika i ukrasa Zlatne dvorane.